2020'de SEO Uzmanı Nasıl Olunur ?

SEO uzmanı nasıl olunur? Bu sorunun cevabı için sizlerle sürekli güncellenecek bir rehber oluşturmayı amaçladım. Bu yazı sizlere tam olarak bir SEO Uzmanı olmanız için gerekli yol haritasını sunacaktır.

Temelde:

  • Öğrenme çerçeveleri

  • Trendler

  • Kaynaklar

  • Ve daha fazlası


Çaylak bir SEO uzmanı olmaktan daha öte uzman bir SEO Uzmanı olmak için sizlere harika bir rehber.

Bugün üç temel etkenden bahsedeceğim. SEO uzmanının temelleri, SEO'nun temel kavramları ve SEO'nun 5 temel faktörü olarak üç ana etkenden başlayacağız. Tabi sonrasında bu yazıya eklemelerde de bulunacağım.

SEO Uzmanının Temelleri


SEO Uzmanı Nedir


Bir SEO Ustası (SEO Uzmanı olarak da bilinmekte), bir web sitesinin arama motorlarında yapılan aramalarda yüksek sıralamalar elde etmek adına web sitelerdeki optimizasyonu yapan kişidir.

Bir baÅŸka deyiÅŸle:

Bir SEO uzmanı, arama motorlarında nasıl daha fazla trafik alacağını bilen kişidir.

Nasıl SEO Uzmanı Olunur ?


Günümüz koşullarında yeni ve gelişmekte olan bir alan olduğu için henüz üniversitelerde bir bölüm veya ders olarak verilmemekte. Yani 4 yıllık bir üniversite eğitiminde SEO uzmanı olunmaz. Ancak kim bilir belki gelecekte bunun için de bir bölüm kurulabilir.

Peki okulu yoksa bunun o zaman nasıl SEO uzmanı olunur? İşte sizlere en yaygın yolları listeyelim:

  • Bir SEO kursuna katılın (Birden fazla da olabilir)

  • Kendi web sitelerinizi optimize ederek SEO öğrenin

  • Bir dijital pazarlama ajansında iÅŸe baÅŸlayarak

  • Online SEO sertifikalar alabilirsiniz


Birebir SEO eğitimleri de alınabilir. Bunun için iyi bir SEO uzmanını tercih etmekte fayda var tabi. Ayhan Karaman gibi bir SEO uzmanından birebir dersler alabilirsiniz.

Yada Udemy gibi eğitim platformlarından da SEO eğitimleri edinebilirsiniz.

Yada SEO kitaplarını edinerek yola başlayabilirsiniz. Bunun için SEO Hocasının SEO kitapları sayfasından bakabilirsiniz. Sektörde son yılların büyüleyici ismi Ayhan Karaman'ın SEO Kitabı sitesinden de ömür boyu güncelleme alan kitabından edinerek kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz.

Sizlere bir kaç öneri ile nerden başlayacağınıza dair biraz fikir vermek istedim. Şimdi sizlere bir SEO uzmanının edinmesi gereken becerilerden bahsetmek istiyorum.

Bir SEO Uzmanı Hangi Becerilere Sahip Olmalı


SEO derken bir meta etiketi düzenlemesinden daha fazlasının olduğunu bilmelisiniz. Çünkü artık koşullar farklı. Bence bir SEO uzmanı pazarı (sektörleri) bilmeli, kullanıcı davranışlarını analiz etme yetisine sahip olmalıdır.

Ve bence çağımıza en uygunu bir SEO uzmanı dijital pazarlama alanında yetkin olmalı. Tabi bunun da temelinde pazarlama kavramını ve bunun yan etkenlerini bilmeli ve kavramalıdır. Bunun yanında tabi ki "temel" SEO becerileri (başlık, etiketler vb. düzenleme) dahildir. Ve buna ek olarak içerik yazma yetisi ve web tasarımı gibi dijital pazarlama becerilerine sahip olmalı.

Şimdi bunların yanında sizlere bir SEO uzmanının sahip olması gereken becerileri listeleyelim:

  • Yüksek arama hacmine sahip, düşük rekabeti olan anahtar kelimeleri bulma yeteneÄŸi

  • Temel HTML bilgisi

  • Anahtar kelimenin içeriÄŸin neresinde olması gerektiÄŸini bilme yeteneÄŸi

  • Orta ve ileri düzeyde içerik üretebilme yeteneÄŸi

  • Video ve infografikleri kullanma yeteneÄŸi

  • Referans baÄŸlantıları anlayabilmeli

  • Teknik SEO'nun sıralamaları nasıl etkilediÄŸini bilmeli

  • Sürekli geliÅŸen Google algoritmalarını okuma ve anlayabilme


 

SEO'nun Temel Kavramlarını Anlama


Bu rehberimizin ikinci ana başlığında temel kavramlardan ve bunu anlamadan bahsedeceğim. Bu kısımda herhangi bir SEO Uzmanının bilmesi gereken temel bilgileri sizlere aktarıyor olacağım.  Bu temel bilgiler arasında HTML yapısı, arama motorlarının nasıl çalıştığı ve 2020 yılında yaşanan önemli algoritma güncellemeleri sayılabilir. Ve bu temel konulara vakıf olduğunuzda gelişmiş konulara da (bağlantı edinme, mobil optimizasyon gibi) hakim olma konusunda iyi bir yol kat etmiş olacaksınız.

Arama Motorları Nasıl Çalışır ?


Öncelikle bir SEO uzmanı için en temel olanı bir arama motorunun çalışma prensibini kavrayabilmektir.  Bir arama motoru bir web sitesini kullanıcın gördüğü gibi görmez. Bunun sebebi ise arama motorları öncelikle sitemize bir arama motoru örümceği gönderir.



Daha sonra ise bu örümcekler web sitemizin kod kısmını tarar.



Sayfa tarama işlemi bittikten sonra sayfa, önbelleğe alınmış bir özel sistem içerisinde arama motorunun dizinine eklenir.



Bir başka deyişle: Google da bir arama gerçekleştirdiğinizde o an yayınlanmış sonuçları alamazsınız. İndexlenmiş sonuçlar karşımıza çıkar. Bu nedenle aradığımız sonucu Google bizlere milisaniye içerisinde vermektedir.

Yani kısaca google kendi için bir dizin çalışması yapar ve bir süreç işletir. Ve biz arama yaptığımızda google kendisi için en iyi olanı bizlere sunar.

Bir arama yapıldığında Google, dizininde kişinin sorgusuyla eşleşen sayfaları arar.



Bu sayfaları ise algoritmaları içerisindeki yüzlerce faktöre göre sıralarlar.



Google SEO Uzmanı olmak için önce Google'ı anlamak gerekir. Sıralama kriterleri hakkında bilgi edinmek gerekir ve temelde çalışma prensiplerini tam anlamıyla kavramak gerekir.

Arama motorlarını anlamak adına önemli kaynaklar


Arama Nasıl Gerçekleşir : Arama motorlarının nasıl çalıştığına dair çok iyi hazırlanmış görsel bir klavuz.. Hemde Google tarafından hazırlandı

Google Arama Nasıl Yapılır : Eski bir Google çalışanı tarafından hazırlanan bu video mükemmel bir çalışma prensibini anlatıyor. Dinlemekte muhakkak bir fayda var.

Muhtemeldir sizde soruyorsunuzdur Google, Bing, Yahoo gibi arama motorları ilk sayfada neyin sıralanacağını nasıl belirler?

Okumaya devam edelim..

Önemli Arama Motoru Sıralama Kriterleri


Google algoritmalarında 200'den fazla sıralama kriteri kullanır. Tabi ki de hepsini öğrenmenize ve uygulamanıza gerek yok. Bu 200'den fazla kriterin temelinde 3 şeyi ölçümlemek vardır. Bunlar alaka düzeyi, otorite ve kalitedir.

Alaka düzeyi, bir sayfanın bir kişinin yaptığı arama ile ne derece eşleştiği ile alakalıdır.

Örneğin Google'da "gri kapşon" araması yaptığınızı varsayalım.



Google, yapmış olduğumuz "gri kapşon" ile ilgili sayfaları bulmak için kendi dizinini tarayacak.



Ve gerçekten de mükemmel bir algoritma, "gri kapşon" araması yapınca karşımıza hiç bir zaman "gri spor ayakkabı" gibi bir sonuç çıkarmaz. Bu da karşımızda olan bir makinenin ne kadar akıllı olduğunu gösterir.

Yeki, Google'ın bir sayfadaki içeriğe duyduğu güvendir.

Ve google yetkiyi yani otoriteyi öncelikle bağlantılara dayanarak ölçer.



Bir sayfanın bağlantısı ne kadar çoksa Google gözündeki değeri de o kadar artar.



Kalite , web sitenizin çevrimiçi itibarı, içeriğinizin yapısı ve kullanıcıların arama sonuçlarında nasıl etkileşim kurduğu gibi bir kaç farklı kritere dayalıdır.



Google SEO uzmanı olmak için Google algoritmaları ve google sıralama kriterlerini bilmek ve anlamak gerekir. Bu uzmanın en temel özellikleri arasında yer alır.

Sıralama kriterleri hakkında kaynaklar


Google Sıralama Kriterleri , WpMavi Google sıralama kriterlerini yazmış oldukça verimli bir makale okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

HTML'in Temel Kavramlarını Anlama


SEO'da iyi olabilmek için çok iyi bir yazılımcı olmanız gerekmez. Ancak HTML'in temellerini bilmeniz gerekir. Neden mi?

Google web sitenizi bir insanın gördüğü gibi görmez. Bunun yerine sitenizin koduna bakar. Ve eğer bu kodu anlamadıysanız, o zaman bunu optimize de edemezsiniz.



Ayrıca herhangi bir teknik SEO hatası ile karşılaşırsanız ne yapacağınızı bilemezsiniz. Sizlere temel de olsa HTML yapısını öğrenmenizi tavsiye ederim. Çünkü o zaman bilmeyen rakiplerinizden bir adım önde olacaksınız ve de sorunları çözmede fikir sahibi olabileceksiniz.

HTML Öğrenilebilecek Kaynaklar


HTML'ye Giriş : Code Academy'den etkileşimli bir HTML kursu. Temel bilgileri almak için kesinlikle harika.

Udemy gibi platformlarda ücretli ücretsiz bir çok kurs mevcut ve çoğuda temelleri anlamanız için yeteri bilgiyi sizlere sunacaktır.

SEO 5 Temel Faktörü


Bir SEO uzmanı olmakta kararlıysanız bilmeniz gereken 5 temel vardır. Bu 5 Temel faktör arama motoru optimizasyonunda en önemli 5 anahtardır. Ve bu 5 temel konuyu ne kadar çok iyi anlarsanız o kadar çok başarılı olursunuz. Hadi başlayalım.

Anahtar Kelime Bulma ve Seçme


Anahtar kelime araştırması herhangi bir SEO çalışmasının en temel adımı olmalıdır. Doğru anahtar kelimeleri seçerek işe başlarsanız siteniz aranan kelimede ilk sırada yerini alır. Ancak yanlış anahtar kelime seçiminde sitenizi 6. sayfadan sonra görürsünüz.

Anahtar kelime oldukça önemli bir etkendir.

Anahtar kelime ile ilgi daha fazla bilgi isterseniz bu yazımızı okumanızı tavsiye ederim.



 

İçerik Pazarlama


İçerik pazarlaması hakkında bir alan olmayan hiç bir SEO çalışması başarılı olmayacaktır. 2020 itibari ile içerik olmadan sıralama elde etmek oldukça imkansızdır. Ve bu nedenle de kaliteli içeriklerin oluşturulması gerekir. İçerik pazarlama klavuzu olarak MOZ 'dan bir rehber paylaşmak benim içinde en iyisi diyebileceğim bir çalışmadır.

İçerik Pazarlama moz rehberi.



 

İçeriği Optimize Etme


Öncesinde tabi içeriğinizi anahtar kelimelere boğabiliyordunuz. Ve hatta bu da sıralama alıyordu. Ancak yakın zamandan itibaren geliştirilen algoritmalar sayesinde bu teknik artık tarih oldu. Çünkü artık okuyucularınıza, kullanıcılarınıza ve sizleri takip eden insanlara bir şeyler katmanız gereken içerikler üretmelisiniz. İçeriklerinizi özgün ve anlamlı bir şekilde oluşturmanızda daima fayda var.

Teknik Optimizasyon


Teknik SEO, SEO'nun önemli kısımlarından biridir. Hemen hemen her web sitesi için oldukça önemlidir. Bu teknik optimizasyon kısmında dikkatli davranmak lazım. Hele birde binlerce sayfalı e-ticaret siteleri için bu kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Teknik optimizasyon için sizlere faydası olabilecek bir kaç kaynağı sıralamak isterim:

Bu üç kaynak da yabancı siteler ancak bunları takip etmenizde muhakkak fayda vardır.

Link OluÅŸturma


Referans bağlantılar kurmak SEO için temel bir prensiptir. Ve doğru bir şekilde kurulması gerekmektedir. Herşeyden öte bir davranış biçimidir. Öyle faydalı olmalısınız ki başka kişiler tarafından parmakla gösterilmelisiniz. İşte parmakla gösterilmekte bu alanda referans bağlantıdır. Link oluşturma konusu yakın zamanda pek de değişeceğe benzemiyor. Google SEO uzmanı olsanız bile temelde bunu nasıl kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Link Oluşturma Kuralları adlı makaleyi okuyarak daha da kendinizi geliştirebilirsiniz.

Yada sizler için hazırlamış olduğum Backlink Nasıl Alınır  adlı makalemize de göz atabilirsiniz.

Evet arkadaşlar bu yazımız burada bitiyor ancak bir rehber niteliğinde olacağı için yazımız sık sık güncelleme alacak. Sizlerde okumaya ve takip etmeye devam edin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *